Skruvar och skruvar, men vilken skruvmejsel passar?

Om du någonsin har gått till verktygslådan

Tagit en skruvmejsel och insåg att du valde fel. Har du förmodligen undrat varför det finns så många olika typer av skruvhuvud typer i första hand? Skulle det inte vara lättare att standardisera alla skruvhuvud så att de är desamma? Det har trots allt varit oerhört användbart i elektronikindustrin. Kom ihåg när alla mobiltelefoner hade olika laddare?

Skruvmejslar olika

Tyvärr är slitsade huvudskruvar inte särskilt användbara när det gäller elektriska skruvdragare. Med så mycket kraft glider skruvmejseln rätt ut. Henry F. Phillips patenterade Phillips huvudskruv, som självcentrerar skruvmejseln, vilket gör det enklare att effektivt placera skruven snabbt. Denna skruvhuvudtyp är förmodligen den vanligaste som finns i nästan vilken applikation som helst. Inte bara gör elektriska skruvdragare påskynda processen, de hjälper också till att skruven är rak.

Det finns bokstavligen hundratals skruvar. I den här artikeln kommer vi att titta på några av de mest populära typerna. En skruvdrev är en del av konstruktionen av en skruv. Som gör att den kan vridas på plats med hjälp av ett parningsverktyg som en skruvmejsel eller insexnyckel. De flesta skruvhuvud finns i en rad olika stilar. Inklusive ett Phillips-fillisterhuvud eller ett slitsat platthuvud, såväl som i olika storlekar.

Faktum kvarstår dock att skruvar inte har standardiserats. Finns det en bra anledning till varför.

Hur många olika typer av skruvhuvudtyper finns det?

Den genomsnittliga Joe brottas bara med Philips och slitsade värmeskruvar. Kanske har det varit ett tillfälle eller två där du har använt torget eller Robertson. En skruvmejsel som kräver en hex-nyckel eller en Allennyckel. Om din bygg- och byggnadserfarenhet är mer omfattande. Vet du att det finns mycket mer att skruva än bara dessa tre typer.

Mejsel hållareI verkligheten finns det dussintals olika typer av skruvhuvuden. De tidigaste skruvhuvudena slits, vilket kräver en slitsad skruvmejsel. Bättre huvuden utvecklades sedan. Till exempel, Robertson plockades upp av Ford Motor Company i början av 1900-talet. Eftersom föraren var lättare att centrera och den stannade, var det ett mycket bättre alternativ än slitsskruven för massproduktionsmetoder.

Skruvade skruvar är billiga och lätta att göra. Och de är ett bra val för applikationer som kräver att skruvarna ska vridas för hand. Skåp och möbeltillverkning är två områden där slitsade huvudskruvstycken ofta kan hittas.

Phillips designen

skapades av John Thompson. När han inte kunde övertyga tillverkare att använda sina produkter sålde han designen till Henry F. Phillips. Phillips krediteras med att bilda Phillips Screw Company som främjat och förbättrade designen. Det ursprungliga patentet löpte ut 1966, även om företaget fortsatte att utveckla förbättrade mönster. Phillips huvuden utformades för att få skruvdragaren att kamma ut. Cam-out är en process genom vilken en skruvmejsel glider ut ur ett skruvans huvud. Så att det vridmoment som behövs för att driva skruven överstiger en viss mängd för att förhindra överträngning. Termen ”Phillips” används i vardagsspråk för att referera till någon huvudstil med en korsad urtag. Men denna användning är inte alltid korrekt.

Moment och strippning

Även om slitshuvud och Phillips huvudskruvstationer är vanliga och effektiva, lider de båda av att glida och strippa. Det är där många av de andra huvuden kommer in.
Till exempel är Robertson skruvmejsel mycket motståndskraftigare mot glidning, vilket är ett allvarligt problem med slitsade skruvar. De är också mycket mindre benägna att ta bort, vilket är ett problem för Phillips skruvstationer.

Hex Drive är ett sexpunkts fästhuvud. Det är ofta känt som en hex-skruvskruv eller en hex-skruvskruv. Denna huvudstil kan köras med en skiftnyckel eller med 6 eller 12-punkts uttag.

Hex Socket Drive har ett rundat huvud med en sexkantig urtagning. Och drivs av en sexnyckel som ofta kallas en Allennyckel. Det finns manipulationsbeständiga versioner med en stift i urtaget.

Torx ™Schema skruvar

är varumärket för en typ av skruvhuvud som karaktäriseras av en 6-punkts stjärnform. Det utvecklades 1967. Det officiella namnet som det ges av Internationella organisationen för standardisering är ”hexalobulär inre körfunktion”. Torx ™ är konstruerad för att tillåta högre vridmoment att utövas på en skruv jämfört med ett likformigt hex-hylsans huvud. Till skillnad från Phillips-enheter var Torx ™ -huvuden utformade för att förhindra kamout, vilket gör att de kan övervaka skruven. Torx ™ används ofta i bilar, datorsystem och konsumentelektronik. Det finns en manipulerbar Torx ™ -drivning, som har en liten stift inuti urtaget.

Vanliga skruvstationer inkluderar slitsade, Phillips, Hex, Hex-uttag (Allen), säkerhetshex-uttag (stift i hex-uttag), Torx T & TX och One-Way. Det finns många andra, mindre vanliga drivrutiner, såsom kvadrat och 12-punkts fläns, för att nämna några.

Vad används slitshuvud och Phillips skruvstationer?

I strävan efter att skapa de bästa skruvhuvudena för en mängd olika industrier och ändamål har dussintals ytterligare skruvhuvuden skapats. Slotted head och Phillips tenderar dock att vara den mest universellt använda i USA.

Den slitsade skruvenheten har helt enkelt en enda slits i fästets huvud och drivs av en plattskruvmejsel. Den slitsade skruvenheten var den första som skulle utvecklas och var i århundraden den vanligaste. Enklaste och billigaste körningen att göra. Den fungerar bra när den är handdriven men används ofta inte med elverktyg. Eftersom skruvmejseln lätt kan glida ur spåret och skada det omgivande materialet.

One Way Drive-skruven

är en ”tamperfri” design. Det kallas ibland som envägskopplingen. Dessa skruvar drivs in med en vanlig plattskruvmejsel, men kan inte enkelt skruvas ut på grund av konstruktionen.

SkruvmejslarDet finns så många skruvhuvudstyper som vi kan spendera hela dagen och pratar om dem. Några, som den slitsade manipuleringsskruven, går bara en väg, medan andra, som hexen. Skapades för att vara effektiva i trånga utrymmen.

Ett specialverktyg som kallas ”envägsverktygsutdragare” kan användas för att skruva loss det. Även olika metoder som borrning, skärning, användning av låsetång och insättning av en borrkross i skruvhuvudet. Mycket i sättet att avlägsna skruvar med brutna huvuden kan användas.

Lämna ett svar